Over coeliakie

Over coeliakie

Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Gluten is een eiwit wat voorkomt in tarwe, haver, mout, rogge, kamut en gerst. Al deze graansoorten kunnen in allerlei producten zitten. Denk aan brood, taart of koek, maar ook in snoep, vlees, bier, soepen of sausjes, maar ook in knutselspullen zoals potloden, verf of klei.

Mensen met een allergie voor gluten moeten altijd extra goed opletten of er gluten in het product zit, maar ook hoe het is klaargemaakt. Was het aanrecht schoon, is de bakblik niet eerder gebruikt, zijn de handen goed gewassen, is het mes schoon of is de pindakaaspot al eerder gebruikt met een glutenvol mes? Tientallen gebruiken waar mensen die niet tegen gluten kunnen op letten.

Maar wat gebeurd er als men toch gluten binnen krijgt? Dat is voor iedereen verschillend. De klachten zijn onder andere hoofdpijn, buikpijn, stemmingswisselingen, moeheid of diarree. Toch gebeurd er binnen het lichaam ook van alles. Door een kleine korrel graan kan de dunne darm al beschadigen. De darmwand bestaat uit een ruwe wand met darmvlokken die ervoor zorgen dat de voedingsstoffen er aan vast blijven kleven en opgenomen kunnen worden in het lichaam. Bij een allergie voor gluten is de darmwand beschadigd en zijn er geen of minder darmvlokken meer. Hierdoor kunnen er geen of minder voedingsstoffen worden opgenomen wat niet goed is voor het lichaam.

Door je aan een glutenvrij dieet te houden kan er niets gebeuren. Dit valt niet altijd mee. Thuis in een vertrouwde omgeving is het nog te doen, maar in een restaurant, op vakantie of bij familie en vrienden is het altijd extra opletten.

Hierboven zie je een voorbeeld van verschillende symbolen om aan te geven dat het product glutenvrij is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *